Hoe wordt Arganolie gemaakt?

In Marokko maakten Berbervrouwen al eeuwenlang gebruik van de olie die uit arganpitten worden gehaald. De lokale bevolking heeft hier dus al een lange traditie in het verwerken van argan tot olie. Arganolie komt oorspronkelijk uit de Zuidwestelijke regio van Marokko. Hier gebruikten de Berbers deze olie al om hun huid gezond en jeugdig te houden. Tegenwoordig is het geheim van argan over de wereld verspreid, en is arganolie overal beschikbaar. Arganolie wordt beschouwd als ‘gouden olie’, of ‘wonderolie’ in de volksmond. Dit komt door alle goede effecten die arganolie heeft voor lichaam en geest.

Beschermde boom

Ook vandaag de dag speelt het grootste deel van de arganindustrie zich nog af in het Zuidwesten van Marokko. Omdat dit een klein gebied is en er een grote vraag is naar arganolie, is het een relatief zeldzaam en kostbaar product. Bovendien is het maken van arganolie een arbeidsintensief proces.

In 1998 werd het Arganbos in Marokko aangewezen als een UNESCO beschermde biosfeer. De waarde van de argan(bomen) voor de volksgezondheid en biodiversiteit werd erkend, en de arganindustrie ging bergopwaarts. Ecosysteem-restauratieprojecten zorgden voor veel veranderingen. De winst die werd gemaakt vanuit arganolie werd onderverdeeld onder de Berberstammen die het gebied bewoonden, en bovendien werden deze stammen actief betrokken bij het arbeidsproces. Hiermee werd werkgelegenheid gecreëerd voor met name lokale Berbervrouwen.

Zo wordt arganolie gemaakt

Bij het verzamelen van de vruchten van de arganboom zijn vooral vrouwen betrokken. Een deel van de arganpitten wordt verzameld op de grond, en een ander deel wordt direct uit de boom geplukt. De vruchten worden geselecteerd op hun kwaliteit en in de zon gedroogd voordat het vruchtvlees wordt verwijderd. In de arganvrucht, die lijkt op een olijf, zitten 1 tot 3 amandelvormige arganpitten. Het buitenste deel van de vrucht wordt gebruikt bij de productie voor dierenvoedsel, voornamelijk voor geiten.

Vroeger werd het extraheren van olie handmatig gedaan, door de pitten tot pasta te vermalen. Vervolgens werd de olie door een intensief proces van handarbeid hieruit geëxtraheerd. Dit proces duurde zo’n 20 uur en leverde ongeveer een liter arganolie op – nogal een arbeidsintensief proces dus. Weinig bedrijven hanteren nog deze exacte handmatige methode om de olie aan de arganpitten te onttrekken. Tegenwoordig wordt vaker gebruik gemaakt van machines die de olie extraheren. Dit is hygiënischer, sneller, goedkoper en zorgt vaak voor een betere kwaliteit arganolie, omdat er geen extra water wordt toegevoegd.

Echter, niet het gehele arbeidsproces kan geautomatiseerd worden. Voor het verkrijgen van de arganpitten moet de vrucht of noot nog steeds handmatig worden geplukt en opengemaakt. Ook het persen van de pitten tot pasta gebeurt handmatig wanneer de beste kwaliteit van de arganolie wordt nagestreefd.

De handarbeid wordt alleen verricht door de vrouwen die georganiseerd zijn in coöperaties. Deze coöperaties zijn er om de gefeminiseerde armoede te verminderen, om vrouwen te onderwijzen en om hen op weg te helpen. De productie van argan is voor Marokko op economisch gebied belangrijk. De industrie garandeert zo’n 3 miljoen mensen in Marokko een baan. De productie ervan geschied op een manier die vriendelijk is zowel op het gebied van cultuur als mileu.

Koop uw eigen arganolie hier!